Икономиката на Етиопия процъфтява и въпреки настоящите политически сътресения в

...
 Икономиката на Етиопия процъфтява и въпреки настоящите политически сътресения в
Коментари Харесай

Невероятната история за растежа на етиопската икономика

 Икономиката на Етиопия процъфтява и макар актуалните политически разтърсвания в страната, Международният валутен фонд счита, че положителното време ще продължи.
През 2000 година Етиопия, втората най-населена страна в Африка, е в същото време третата най-бедна страна в света. Нейният годишен Брутният вътрешен продукт на глава от популацията е единствено към Щатски долар 650. Повече от 50% от популацията живее под линията на бедността в света, която е и най-високата степен на беднотия в света.
Това, което се е случило, е чудотворно. Според оценките на МВФ от 2000 година до 2016 година Етиопия е третата най-бързо разрастваща се страна от 10 милиона души или повече в света, измерена съгласно Брутният вътрешен продукт на глава от популацията. Процентът на бедността в страната е намалял до 31% до 2011 година (последната година на бедността в Етиопия бе оценена от Световната банка).

Най-бързо разрастващите се стопански системи на XXI век



Перспективата за идващите пет години е ярка. В последната си световна прогноза МВФ предвижда, че Етиопският Брутният вътрешен продукт на глава от популацията ще се усили с годишен ритъм от 6,2% през 2022 година - измежду страните с 10 млн. Души или повече, се чака единствено Индия и Мианмар да порастват по-бързо.

Поради подуването на популацията и дълбочината на бедността си, икономическите облаги на Етиопия са изключително вълнуващи.

Вижте цялостният текст на: Sofiapress.com


Виж всички публикации от Sofiapress.com-->
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР